Nieuw schooljaar

Op 1 juli starten de scholen in Indonesië weer.

Voor 22 scholieren uit Fako betekent dit dat zij met financiële steun van stichting Mheer voor Fako naar het middelbaar onderwijs kunnen gaan.

Een deel van deze leerlingen woont in het kosthuis; Asrama Elbardik. De anderen wonen bij familie in Elat de plaats waar de middelbare school ligt.

Marcelina Jongnain, de begeleidster in het kosthuis, doet ook dit jaar haar best om de kinderen te begeleiden en een oogje in het zeil te houden. Zij ontvangt hiervoor 50 euro per maand. Marcelina is weduwe met 6 dochters en 1 zoon (die helaas veel te vroeg door een noodlottig ongeval overleden is) met dit vaste inkomen heeft zij de mogelijkheden om voor haar gezin te zorgen.

Voor 6 studenten start een nieuw studie jaar aan de universiteit.

Elis Novita Jeujanan moet nog 2 jaar studeren in Jakarta voor haar bull van Biologie.

Derek Soin volgt een universitaire opleiding in Ambon Geography.

Derek staat hier bij medestudenten, hij staat helemaal rechts op de foto.

Derek zal als alles goed gaat, in 2021 af studeren.

Juana Jongnain volgt haar universiteit in Timika Papua richting Mathematik.

Juana wordt ondersteund door de 4e generatie Fako uit Nederland.

Christopel Aktaulora, Alida Rahajaan en Juliana Jongnain zullen dit jaar af studeren.

Christopel volgt een pedagogische opleiding aan de Pattimura universiteit in Ambon.

Alida volgt een HBO opleiding Economi in Tual, Kei Kecil. Zij kon tijdens ons bezoek aan Fako in 2018 even langs komen om ons te begroeten.

Juliana volgt in Fak Fak op Papua de opleiding Theologie en mag na de studie het beroep van dominee uitvoeren. Een beroep waar op de Molukken nog veel vraag naar is. De Dominee is op de Molukken meer dan degene die voorgaat in de kerk. Zij staan vaak bij als bemiddelaar bij conflicten en nemen meer een maatschappelijke rol op zich. Zeker als het conflicten tussen verschillende geloven betreft gaan zij in gesprek met andere voorgangers als Pastoors of Imams.

Olievlek Trash Hero breidt uit

Op 3 november hadden wij van stichting Mheer voor Fako de primeur om Trash Hero Fako op Kei Besar te introduceren. Zoals jullie hebben kunnen zien in de vorige nieuwsbrief was het een geweldig succes. De guru van school beloofde dat zij om de week met alle leerlingen van school en leerkrachten deze actie ten uitvoer zullen brengen zodat het strand en de straten van Fako vooral plastick vrij worden.

Dit voorjaar zagen we via Facebook dat op het andere eiland, Kei Kecil, een groep jongeren zich wekelijks verzamelen met hetzelfde doel; opruimen van plastic trash/ afval.

Zij werken onder de naam van Trash Hero Pulau Kei (pulau is eiland).

Wekelijks verzamelen zij zich steeds bij andere plekken op Kei Kecil en halen vele kilo’s afval op.

Mooi om te zien dat dit probleem steeds meer aandacht krijgt zodat de stranden op de Kei-eilanden er als witte parels bij mogen liggen.

Tenggara cup Montfort

Op zaterdag 29 juni hebben we met een stand gestaan bij de Tenggara cup te Montfort. Het was een mooie warme dag.

Tifagroep uit Heer/ Maastricht.

Als ik de ogen af en toe dicht deed tijdens de openingsceremonie dan waande ik me op het strand van Pasir panjang op Kei Kecil. Door de warmte de geluiden van de tifa, fluit en de gong.

Maar dan weer snel de ogen open voor de Cakalele en Menari dansers.

Normaal gesproken worden deze dansen op blote voeten gedaan maar vanwege de brandende zon op het kunstgras werd er gekozen voor schoeisel.

Tenggara cup is een  voetbaltoernooi voor jeugd met roots uit de Tenggara (Zuid oost Molukken). Deze Cup is ieder jaar op een andere plaats in Nederland, dit was de 7e editie.

Met uitzicht over de voetbalvelden waar het toernooi gehouden werd, hebben we de middag en begin avond bij onze stand gestaan. Vele bezoekers kennen inmiddels onze stichting. Een groot verschil met andere markten en hun bezoekers is dat we deze dag geen uitleg hebben hoeven geven waar de Molukken liggen en hoe het leven daar is.

Sommige  bezoekers kennen zelfs Fako of zijn er al eens doorheen gereden bij een bezoek aan Kei Besar, tijdens hun bezoek aan het dorp van hun roots.

Het was een fijne dag met een goede opbrengst voor de stichting.

We wensen iedereen een welverdiende vakantie toe en bedankt voor de interesse en donaties.